Categories
Melatonin

According to the National Institutes of Health, people have used marijuana, or cannabis, to treat their ailments for at sed maximus mollis malesuada. Sed suscipit, tortor nec sollicitudin tincidunt, massa ipsum vestibulum dui, ut mattis nisl nibh sit amet nibh. Etiam malesuada neque vel elit auctor hendrerit. Suspendisse ultricies rutrum faucibus.

Melatonin Nedir? Neden İhtiyaç Duyarız?

Melatonin uyku-uyanıklık döngüsünün kontrolünü sağlayan ve çoğunlukla geceleri epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. Ayrıca melatonin güçlü bir antioksidan olması sayesinde pek çok rahatsızlığa karşı koruyucu görevi görür. Örneğin kalp-damar sağlığı, göz sağlığı, kanserin yavaşlatılması, reflü şikayetlerinin azaltılması, endokrin sisteminin düzenlenmesi, veya uyku bozukluğuna bağlı diğer hastalıkların deneyimlenmesini engelleme gibi pek çok olumlu etkisi vardır.

 

Melatonin Eksikliği Nelere Yol Açar? Melatonin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Melatonin eksikliği bireylerde direkt olarak uyku düzeninin bozulması, uyuyamama, uykusuzluk (insomnia), verimsiz uyku, geceleri sık sık uyanma, gündüzleri sürekli uyuma ihtiyacı gibi çeşitli uyku bozukluklarına yol açar. Dolaylı yoldan ise uyku düzeninin bozulması ile halsizlik, cinsel isteksizlik, depresyonda olma hissi, kaygı bozukluğu, kalpte çarpıntı, bitkinlik gibi faktörler ile kendini gösterir.

 

Melatonin Eksikliği Kimlerde Görülür?

Genellikle jetlag (uçak seyahati sonrası iki ayrı ülkenin saat dilimleri veya gece-gündüzün yaşandığı saatlerin farklı olması nedeniyle yaşanan kısa süreli uyku bozukluğu) vardiyalı çalışma, nöbet tutma gibi çalışma koşullarına maruz kalan bireylerde görülmektedir. Aynı zamanda stres, aşırı miktarda kafein alımı, sigara ve alkol tüketimi, huzursuzluk gibi nedenlerden dolayı kişide melatonin eksikliği oluşabilir. Uyku düzenine dikkat etmemek de zamanla melatonin hormonu seviyesini düşürebilmektedir.

 

Melatonin Eksikliği Nasıl Giderilir?

Yalnızca verimsiz uyku şikayeti olan veya uyku düzeni bozuk olan bireylerde melatonin içeren bazı gıdalar uzun vadede daha iyi uyumanızı sağlayabilir. Kızılcık, vişne, papatya, anason gibi bitkilerin çaylarını içmek; ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketmek basit uyku bozukluklarını zamanla iyileştirebilir. Aynı zamanda karanlık ve sessiz bir ortamda uyumaya özen göstermelisiniz.

 

Ancak ciddi derecede uykusuzluk probleminiz varsa, uyku kaliteniziin düşük olması hayatınızı pek çok yönden olumsuz etkiliyorsa, mesleğiniz gereği uyku düzeni oluşturmanız mümkün değilse bu gibi besinler sizin için  işe yaramayacaktır. Bu durumda melatonin hormonu takviyesi almanız gerekmektedir.

https://www.trendyol.com/magaza/vitaboost-m-595224?sst=0  üzerinden ihtiyacınız olan melatonin hormonu takviyesini inceleyebilir, uyku kalitenizi arttırabilirsiniz.

 

Kimler Melatonin Takviyesi Kullanamaz?

Melatonin takviyesi, bazen depresyon belirtilerini kötüleştirebilir. Ayrıca diyabeti olan bireylerde kan şekerini düzeyini yükseltebilir. Diyabetli kişiler, melatonin takviyesi kullanırken kan şekerini takip etmelidir. Ek olarak, bazı tansiyon ilaçları, antidepresanlar, kan sulandırıcı kullanan bireylerde ilaçların ters etki yapmasına sebep olabilir. Ancak hiçbir rahatsızlığınız olmasa da melatonin takviyesi almak için mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar vardır.

 

 

Günlük Melatonin İhtiyacım Nedir? İhtiyacımdan Fazlasını Almak Zararlı Mıdır?

Günde ihtiyaca göre 0,5 – 10mg arasında melatonin alınabilir. Ancak gereğinden fazla miktarda melatonin takviyesi almak mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlere yol açabilir. Ayrıca fazla tüketildiğinde uyku düzeniniz üzerinde olumlu bir etkisi olmaz, aksine daha da kötüleştirebilir. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa veya almanız gereken dozdan daha fazla melatonin hormonu takviyesi almadıysanız herhangi bir olumsuzluk yaşamanız pek mümkün değildir. Doğru kullanıldığı takdirde melatonin takviyelerinin bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategoriler